KROPPENS ERKJENNELSE


INTRO

Fenomenologi er et langvarig kunstnerisk prosjekt med Ingeborg Blom Anders- skog, Gro Gjengedal og Ingeborg Annie Lindahl, initiert av kurator Kjell-Erik Ruud i 2015.


Prosjektet tar utgangspunkt i tanker omkring hvordan kroppen er den primære kilden til erkjennelse og skal gjennom kunstnerisk transformasjon samle kunnskap omkring den levde kroppens perspektiv - om å gå inn i nye livsfaser.


PROSJEKTBESKRIVELSE

Prosjektet Fenomenologi startet i 2015. Ti år senere vil prosjektet ta for seg erkjennelsen om kvinnekroppens endringer mot den uunngåelige alderdom- men. Fellesnevneren er en eksperimentering i kunstnerisk langsomme proses- ser med utgangspunkt i egne erfaringer i ulike faser av livet. Når vi kommer sammen skapes en dialog mellom kunstnerisk uttrykk, materialitet og arbeids- metode, slik skapes en nerve i rommet. Gjennom en kunstnerisk, dynamisk og provoserende prosess vil vi skape et tverrfaglig bidrag i den feministiske posthumanistiske diskurs. Kan vi problematisere, forstå og utfordre kvinnens tradisjonelle posisjon og rolle i den antropocene tidsalder?


Våre kropper er utgangspunkt for det kreative, gravitasjonen påvirker kroppen slik den igjen påvirker omgivelsene og oss selv. Utstillingen vil handle om krop- pens sykluser og vår forståelse for egen begrensning i samhandling med andre. Vi arbeider ’kollektivt individuelt’ som en flokk, en kunstnergruppe, en organis- me.Vi vil miste kontroll over resultatet og det kunstneriske egoet, slik vil det individuelle smelte sammen til en felles installasjon.


I filosofien ser man gjerne på fenomenologi og eksistens som en subjektiv er- faring der persepsjon og mening kommer fra menneskets aktive engasjement i verden og med andre.




Fenomenologien berører vår forståelse av selvet, følelser, kroppen, erfaringer med andre, kjønn, estetikk og kultur. Gjennom aldring og samhandling med andre skapes den levde kroppens perspektiv, en dialog mellom erfaringer, be- vissthet og uttrykk.


Naturmaterialene kalk, kull og blod resonerer til det grunnleggende i oss, et øn- ske om nærhet til naturen samtidig som vi ødelegger den. Kalk i kunnskapsde- ling og forbedring av jord, kull som kraft og beskyttelse mot gift, blod assosierer både liv og død. Materialer og metode kan skape en ny bevissthet til arv, kultur og tradisjon gjennom en multisensorisk opplevelse.


GJENNOMFØRING

Dette er grunnlag for en serie utstillinger med lik tematikk, men med forskjeller i utførelse. Hver utstilling vil ha en egenart, i samhandling og prosess vil arbei- dene forholde seg til både rom, sted og mellom kunstnerne. Den ferdige installasjonen vil bestå av arbeider rett på vegg, objekter, fotografi, tekstile teknikker, tegning, performance og readymades – arbeidene vil flyte over i hverandre og fungere som en visuell helhet. Utstillingen vil bestå av både ferdige arbeider og kunst skapt på stedet. Monteringstiden vil være en til to uker.


Prosessen vil dokumenteres gjennom fotografi og tekst, der vi inviterer med forskere og filosofer på emner vi berører. Kunnskapen vi erfarer er tenkt å være grunnlag for en kunstbok. I sammenheng med hver utstilling kan det hol- des kunstnersamtaler med inviterte eksterne.